Rebozo

Rebozo (re-bo-so) er et spansk ord for sjal eller tørklæde. Rebozo’en benyttes som forlængelse af hænderne til at strække, vugge, massere og svøbe den gravide og fødende krop. Rebozomassage kan modtages i mange forskellige stillinger; liggende på ryggen, på siden, i fødekar, stående eller på alle 4.

Rebozo i graviditeten

 

De fleste kvinder oplever færre gener i graviditeten, når de får rebozomassage og -stræk. Det skyldes bl.a., at massagen kan mindske unødvendige væskeophobninger, smerter i lænden, afspænde muskler og bidrage til, at du føler dig rolig og afspændt.
Rebozo-massage under graviditeten gør dig blød og fleksibel, så din baby får dejlig plads til at lægge sig godt til rette i bækkenet, klar til fødslen.

Rebozo under fødslen

Massagen øger mængden af fødselshormonet oxytocin, der under fødslen stimulerer veer og smertelindrer. Massagen hjælper samtidig dit barn med at trænge rigtigt ned gennem bækkenet. Mange danske jordemødre bruger derfor også rebozo, hvis barnet er trængt skævt ned i bækkenet, hvis fødslen er gået i stå, eller hvis kvinden trænger til at afspænde musklerne i bækkenet.

Afspil video

Rebozomassage
hos Mama Christina

Jeg har igennem tiden sammensat en serie, der kommer hele vejen rundt om kroppen. Serien indeholder altid også balancering af dit bækken og foregår på en behagelig blød madras.

De fleste oplever færre gener i graviditeten, når de får rebozo massage og stræk. Det skyldes bl.a., at massagen kan mindske unødvendige væskeophobninger, smerter i lænden, afspænde muskler og bidrage til, at du føler dig rolig og afspændt.

Rebozo-massage under graviditeten gør dig blød og fleksibel, så din baby får dejlig plads til at lægge sig godt til rette i bækkenet, klar til fødslen.

Hvis dit barn har numsen nedad, kan massagen ofte få barnet til at vende sig spontant. Som doula må jeg ikke vende en baby, og derfor er det et vidunderligt værktøj at have med. Jeg kan med de blideste bevægelser se og mærke, at du arbejder med din krop og skaber god plads til baby. Det er lettest inden 34. graviditetsuge, men i princippet aldrig for sent.

Varighed: 75 minutter

Sted: På din adresse

Pris: 1.250 kr. inkl. moms og inkl. kørsel inden for 20 km. af Hareskovby. Kørsel udover koster 100 kr.

Du er også velkommen til at ringe på tlf. 31120978 for at bestille din tid direkte hos Christina.

Rebozosvøbning
hos Mama Christina

Rebozo-svøbning kaldes også rebozo-lukning. Svøbningen er et blidt og ritual, hvor de mexicanske sjaler rebozoz, svøbes om din krop på syv steder.

Under en fødsel åbner du dig kropsligt, følelsesmæssigt, mentalt og spirituelt. Svøbningen lader dine legemer blive samlet igen. Det er en smuk anerkendelse og markering af overgangen fra graviditet til forældreskab. Et lidt overset område her i Danmark.

Svøbning af din krop foregår oftest efter fødsel, men kan også modtages som gravid, hvis du ønsker at svøbe din krop tilbage til sig selv, for at gøre klar til den forestående fødsel.

Da også dit energilegeme bliver svøbt sammen med kroppen, giver det dig en tryg og hel fornemmelse af dig selv. En følelse, der bliver hos dig længe efter det smukke ritual. Lige denne type svøbning stammer fra Mexico, men tilsvarende efterfødsels-ritualer, bliver udført flere steder i verden.

Varighed: 75 minutter

Sted: På din adresse

Pris: 1.250 kr. inkl. moms inkl. kørsel inden for 20 km. af Hareskovby. Kørsel udover koster 100 kr. 

Du er også velkommen til at ringe på tlf. 31120978 for at bestille din tid direkte hos Christina.

Barnet kan lægge sig optimalt i bækkenet

Spændinger selv dybt inde i kroppen bliver iltet og afspændt. Det støtter blidt det ufødte barn til at kunne lægge sig optimalt i bækkenet og helt klar til fødsel.

Rebozo letter og lindrer under fødslen

Under fødslen kan rebozoen ligeledes bruges til at lindre og lette. Rebozoens vuggende og blide bevægelser er medvirkende til, at endorfin og oxytocin aktiveres i din krop. Helt naturligt.

Rebozo er en del af den mexicanske kvindevisdom

Brug af rebozo er en del af den kvindevisdom, som mexicanske kvinder har brugt gennem generationer. Principperne i rebozo-massage er effektive og nænsomme. Derfor er Rebozo-massage i dag blevet en del graviditets- og fødselsomsorgen, der tilbydes gravide kvinder i Danmark.

Rebozo - baggrund og formål

Rebozo-massagen er opstået i kulturer, hvor den ypperligste ressource under en graviditet og fødsel er, at den gravide og fødende er sund, har god kontakt til sit ufødte barn og er blevet vugget og masseret eller svøbt med rebozoen gennem graviditeten.

I disse kulturer tager alle omkringværende del i ansvaret for, at lige netop de forhold er så opnåelige som muligt.

Rebozoen bruges til at vugge hele den tunge krop, strække og massere. Somme tider benyttes også forskellige udtræk af urter eller planter for at lindre eller for at blødgøre muskler. Særligt bevægelsen og måden at give omsorg på forskellig vis får oxytocinen til at flyde i mængder, der gør fødslen til en stor kærlighedsakt.

Rebozo-teknikkerne er blevet overleveret gennem generationer fra steder i verden, hvor der ikke er adgang til medicinske og operative indgreb.

Vi ved det inderst inde godt...

I dag venter vi og håber lidt på, at ”vi ikke går over tid” eller håber på, at fødslen ”går godt. Dette fænomen er jeg overbevist om, er et tegn på, at vi ikke passer godt nok på vores gravide krop.

Vores baby vil gerne fødes og fødes naturligt og i eget tempo, men venter på startsignal om, at morkroppen er balanceret, blød og klar til fødsel.

Som gravide og fødende ved vi langt inde godt, at vi kan rumme fødslen med alt, hvad den indeholder. Desværre det gemt under vores forestilling om, at andre udefra kan fortælle os, hvornår vi er klar til at føde, og hvordan det går.

De fleste, der prøver rebozo-massage for første gang (særligt hvis de har været reelt bekymret for den forestående fødsel) udtrykker:

”Jamen det her skal alle jo kende til og have”.

Jeg er så enig. For partneren, den kommende far eller ekstra mor, er rebozoen en vidunderlig måde at kunne bidrage til fødslen med endnu mere end deres tilstedeværelse.

Rebozo som en del af fødselsforberedelsen

Det gælder om at holde sine muskler og ligamenter fleksible, give dem plads og ilt. Og også dine organer har brug for at blive iltet og masseret mellem hinanden. Maven, der er under udfordring på grund af stadig voksende livmoder, og på grund af hormoner, trænger til at blive støttet i at foretage gode bevægelser, for at holde en god og velfungerende mave med regelmæssige toiletbesøg.

Alt det og mere til, kan en rebozo bidrage til. Helt blidt og i kroppens helt eget tempo. Og under en fødsel, kan du benytte forskellige størrelser af rebozos afhængig af dit behov. Du kan også bruge rebozoen til at holde dig varm. Ja du kan bære dit barn i din rebozo efter din fødsel.

Årsagen til at særligt jeg som doula har taget og løbende tager nye principper til mig om at støtte den naturlige fødsel, er netop for fortsat at hylde de traditioner som har virket og virket på smukkeste, enkleste og mest naturlige måde.

Jeg har altid mindst 2-3 rebozos med til privat fødselsforberedelse, barselsbesøg og til fødsel har jeg mindst 4-5 stykker med. Hver til deres eget brug. Alle sammen i smukke farver og i forskellige vævninger og tykkelser. Du kan også selv mærke hvilken en type rebozo du bedst kan lide.

Du kan selv lære at give rebozomassage

Teknikken er enkel, og du kan ikke gøre noget galt. Er det ikke rart for den, der modtager massagen, stopper du.

 

Sådan gør du

Teknikken går ud på, at du med et tørklæde omkring f.eks. hele bækkenområdet eller maven masserer og dybdeafspænder musklerne i bækkenet og dermed også bækkenbundsmusklerne.